Хладилници ЛИБХЕР – защо избрах хладилник LIEBHERR !

 

Проучих доста темата и се спрях на хладилник с фризер Либхер!

В нашата практика пренасянето на хладилник изисква опитност не само заради габаритите и трудните възможности за захващане, но и заради рискове от одраскване, счупване или нараняване на уреда. Преди време ни се наложи да пренесем доста голям, с две камери, двукрил, което, въпреки, че беше сериозно изпитание за нас – успяхме да се справим отлично.

Хладилник ЛИБХЕР
Хладилник ЛИБХЕР

Направи ни впечатление този хладилник, който беше сравнително лек, имайки предвид двата му компресора и климатична система, и с доста голяма вместимост. Спомних си, че преди години пренасяхме подобен хладилник от същата марка на приятел, който се похвали, че му е коствало доста време да се спре точно на този продукт от тази фирма.

Помолихме го да ни сподели опита си в избора си. По-долу може да прочетете какви съвети даде той:

Конкретно този вид електроуреди често се подценяват в едно домакинство, но всъщност имат своята голяма важност, защото влияят повече на семейния бюджет, отколкото предполагаме. Проучих доста темата и се спрях на хладилник с фризер Либхер – по-долу ще прочетете защо и как избрах конкретни модели и какви са разликите при подобен избор на електроуреди.

Първото нещо, което направих е да потърся мнения в Интернет, което всъщност по-скоро ме обърка, отколкото да ми помогне с нещо. Мненията бяха най-различни, доста от тях звучаха лъжливо и необосновано. Разбрах, че в България се произвежда марката ЛИБХЕР / LIEBHERR , която има дългогодишен опит в производството на хладилници, наградена през годините с много призове и отличия за качество.

Преди години бяхме купили нискобюджетен продукт от тази марка в старото ни жилище – беше компактен, но с голяма вместимост; лесен за пренасяне и почистване, а същевременно на доста изгодна цена. Тогава бяхме студенти и ниската цена на хладилници ЛИБХЕР / LIEBHER за нас беше огромно преимущество. На същата цена тогава (вече не помня колко, защото беше преди около 10 години) можеше да се купи уреда без фризерно отделение, произведен някъде из Корея. Тогава заложих на българското производство и никак не сгреших – до ден днешен хладилникът работи безупречно и никога не е носен на сервиз!

Вече, когато съм с жена и две деца, разбрах колко е важно хладилникът да е наистина добре подбран. На пазара има колкото искате марки и модели – коя от коя по-лъскави и изкушаващи да бъдат купени. Мен, обаче, ме интересуваха конкретните параметри и именно тук дойде първото ми голямо учудване – повечето хора, когато купуват хладилник, не се интересуват от техническите му параметри, а по-скоро от визия и размери. Точно както когато си купуваш автомобил! Странно, но факт – дори продавачите в 2-3 от веригите, които посетих потвърдиха това.

Е, аз вече имах опит с моя стар хладилник ЛИБХЕР /LIEBHERR , както и проучих няколко други марки на роднини. Поисках всеки от тях да ми сподели какви проблеми среща и кое го дразни.

Защо избрах Либхер хладилници

Причината да избера хладилниците на Либхер е не само, защото се правят в България и вече съм доволен техен клиент. По-важното е, че тази фирма има традиции в производството на професионална хладилна техника и с това е известна по цял свят. Има много богата гама от всякакви хладилни продукти за професионални и битови цели, което за мен, като потребител, означава, че тези хора знаят какво произвеждат и как да го произвеждат качествено и ефективно. Освен това, по думите на много хора, следпродажбеното обслужване е на световно ниво, включително безупречната работа във всеки сервиз на Либхер. 

Ако разгледате техните сайтове, ще видите, че предлагат много богата гама от различни размери хладилници и фризери, с различни системи и функционалност – изборът при ЛИБХЕР /LIEBHERR е голям и според индивидуалните нужди на всеки

Разделих основните характеристики в няколко групи:

Вместимост (литри) – сигурно няма да ви учудя, ако ви кажа, че рафтчетата могат да се местя при почти всички модели. Не при всички, обаче, рафтчетата имат пантички в задната си част, чрез които могат да се повдигат под ъгъл, ако под тях сложите малко по-големи продукти или съдове. Това е чест проблем, ако слагате тенджери (заради дръжките на капаците им) или диня, затова винаги търсете рафтчета с пантички отзаде!
Някой съвременни модели имат малки размери, но тънки стени, което прави вместимостта им по-голяма – препоръчвам ви горещо нещо подобно, макар цената на такива хладилници да е по-скъпа от стандартните. ЛИБХЕР /LIEBHERR имат страхотни модели хладилници с отлични размери, спрямо литража от серията им Comfort Bio Fresh No Frost. Също така помислете сериозно за по-широк вариант, например CPesf 3413 Comfort или друг, който е „двоен“, т.е. с две врати. Особено ако като нас сте 4-членно семейство и трябва у вас да е заредено с храна винаги до горе.

Почистване и самопочистване – съвременните модели имат най-различни системи за почистване, самопочистване, избягване на неприятни миризми и пр. No Frost системата си е задължителна и е голям благодат за потребителите. Без нея все едно нямате съвременен хладилник в къщи.

Системи за съхранение и охлаждане на продуктите – Честно да ви кажа, от това, което проучих, няма система, която наистина да гони миризмите. Най-добре е да отидете до някой от големите супермаркети и да си купите освежител за хладилник Либхер с активен въглен. Не съм сигурен дали хладилници ЛИБХЕР /LIEBHERR имат вградени подобни отделения или филтри за пълнене с активен въглен или друга подобна смес, но няма и нужда, защото освежителите, за които ви говоря са много евтини и вършат чудесна работа в продължение на 1-2 месеца. Самия освежител представлява кутийка с филтър и активен въглен – има закачалка, на която се поставя във вътрешните ъгли на хладилника. Може да сложите по един освежител на всеки рафт, но по мои наблюдения и 1 в средата е идеално решение.
Хладилниците на Либхер имат разработена специална система BioFresh относно свежестта и запазването на храните. Отделно, че моделите им от по-висок клас имат специални отделения за запазване на месо, плодове и зеленчуци, свежи храни и пр., което наистина ги запазва по-дълго и ви спестява пари . Хвърляте доста по-малко развалена, вкиснала или изсушена храна, ако знаете как да ползвате отделните секции в камерата.

Ще ви разкажа малко повече за Bio Fresh технологията, защото вече изпитано мога да кажа, че това е нещо наистина уникално добро и в дългосрочен план ще ви спести много пари и яд, че хвърляте развалена храна.

Тази технология на някои модели хладилник Либхер, е измислена най-вече за запазване свежестта на плодове, зеленчуци и сурово месо. Честно казано, вече се продават такива боклуци по пазарите, че чушки, домати, краставици и пр. буквално се скапват за ден! Не и ако ги поставите в отделението Bio Fresh, където сме съхранявали същите със седмици!! Да – не очаквайте краставичките да са така хрупкави и свежи, както в самото начало, но специалното отделение ги запазва без те да почерняват или да мухлясват. Най-нехигиеничното нещо е да държите мухлясали и развалени храни в хладилника, но при зеленчуците това става бързо и неочаквано. Радвам се, че с тази система нямам грижи в тази връзка.

Чрез BioFresh в хладилници Либхер съхранявате без притеснения риба, сирене, кашкавал и всякакви крема-сирена, сметани и пр. Наистина се запазват без миризми и разваляне доста по-дълго от обикновено – не знам на какъв принцип става това, но е страхотно! Четох в сайта на Либхер, че самите отделения BioFresh DrySafe поддържат по-ниски температури – такива, които са точно преди точката на замръзване. Така всякаква влажност и вода не влияе на храната и тя не мухлясва под вредните влияния.

За зеленчуците отделението се казва HydroSafe , специална разработка на високия клас модели хладилник с фризер ЛИБХЕР /LIEBHER. Това отделение запазва такива нива на влажност и температура, които държат по-дълго плодовете и зеленчуците свежи. Не говоря само за нашенските, но и за екзотични плодове – манго, киви, ананас и пр. Дори правих експеримент да ги оставя полуразрязани – нито се развалят, нито умирисват – жестоко!

Най-новите модели А+++ имат BioFresh-Plus система, която има управление на средна, минимална и максимална темература. Това ме накефи при хладилници ЛИБХЕР – не спират да подобряват иновациите си и не остават в застой, както някой други марки!

И не на последно място, защото ние имаме две деца, и желаем доколкото е възможно да ядат здравословно – тази система съхранява ВИТАМИНИТЕ в храната! Нещо много важно за подрастващия организъм.

Брой и размер на фризерните отделения – катко писах и по-горе ЛИБХЕР имат огромно разнообразие от всякакви размери хладилници. Знаете, че при съвременното ново строителство, с тези малки кухненски части и чупки на стените, всеки от нас става полу-архитект и полу-дизайнер, за да вмести всичко и кухнята да изглежда що-годе добре. Поне хладилника няма да ви притеснява, защото размери всякакви има J

Външно покритие – тук идват проблемите с инокса и децата. Пръстови отпечатъци, които се набиват. Май дойде време да ви посъветвам от горчивия си опит – никога, ама никога не слагайте хладилника си срещу входната врата, ако е с гланц иноксово покритие на предната врата! Представете си как винаги, когато вие или гости влизате вкъщи, виждате една лъскава врата с хиляди отпечатъци по нея, все едно не е чистена от памтивека. А всъщност жена ви я чисти ежедневно… Помислете сериозно дали да не е със стандартното бяло покритие.

Размери – тук най-вече зависи какво място сте предвидили в кухнята си. Препоръчвам да помислите върху идеята за вграден хладилник Либхер. Те са малко по-слабо вместими, но естетически стоят отлично, защото предната им врата е плоскост от кухнята ви, т.е. електроуреда стои като един от шкафовете в нея, което е супер. Има един модел на LIEBHERR /ЛИБХЕР хладилници, който според мен е отличен за вграждане – ICP 2914 Comfort . Този модел е 158см и може под или над него да се направи шкаф със специална щайга за съхранение на подправки, варива, брашно, лук и чесън, олио, оцет и подобни. Така всичко, свързано с храната и готвенето ви е събрано на едно място в кухнята.

Ще ви споделя още една идея, за която с жена си може да имате малко разправии, но в крайна сметка си струва да го обмислите, особено ако имате повече място за хладилник в кухнята. LIEBHERR предлагат уреди Side-By-Site, или както аз им викам „двойни“.  Това са охладителни уреди с две врати, двойно по-големи от стандартните хладилници с фризери.

Ние си избрахме чудовището хладилник с фризери SBSes 7353 Premium BioFresh NoFrost. Това чудо има 2 компресора и прави три хладилни кръга. С всички системи за съхранение на храна, почистване и пр. е, а също така има място за абсолютно всичката храна за няколко седмици, която консумира едно четиричленно семейство. Хладилникът е висок клас 4 звезди и е наистина много удобен и полезен домакински уред. Ако имате място – вижте го като вариант.

Енергиен клас – НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че един хладилник с фризер РАБОТИ ДЕНОНОЩНО и непрестанно! Тогава, колкото и нискоразходен на ток да е, е важно да е най-висок енергиен клас! ЛИБХЕР /LIEBHERR предлагат такъв – А+++ . Обезателно изберете него, след няколко месеца, ще видите колко сте спестили по сметките си!

Друга марка, която определено ми прави впечатление с добрите си предложения за хладилна техника е ARISTON. Те имат добри модели, но през последните години все по-некачествени електроуреди. Не говоря само за хладилниците им – имаме други уреди на АРИСТОН и по няколко пъти ги водим на ремонти за странни проблеми. На времето бяха много добри, но явно в момента китайските части в тях са по-некачествени отпреди.

Това за мен е основния проблем в потребителската техника – китайските части и калпавите сглобки. Ясно е, че Китай бълват работна ръка и продукция, но когато давам суми около 1000лв, за електроуред, го правя с надеждата да нямам главоболия след това при ползването му.

Затова за хладилника реших да се доверя на българското и на традициите.

Концернът ЛИБХЕР /LIEBHER не е бранд от вчера и има солидни традиции в сложната хладилна техника за промишлеността, търговията и битовото ползване. Освен това е нещо, произведено в България, нещо което вече съм изпитал и на което се доверявам доста повече от разните китайски, корейски и пр. лъскави марки, които правят всякаква техника и електроуреди еднакво калпаво.

Когато купувам хладилник – вижда се кои са специалистите в производството и им се доверявам. Не знам как са им гаранциите и гаранционния Либхер сервиз, защото не ми се е налагало да ги ползвам.

Вече имам два хладилника с фризер ЛИБХЕР /LIEBHERR, а навих и 4-ма приятели да си купят, след като показах моя големия. Никой от нас до момента не е имал проблем. Новият ни Side-by-Side гигант вече близо 3 години работи по часовник без никакви проблеми и дефекти. Безшумен, мощен и енергоспестяващ. Аз и един от моите приятели сме с такива и ви ги препоръчвам от опит – няма да намерите по-добро съотношение цена/качество за такъв голям хладилник  Либхер с фризер.