Къде да изхвърля отпадъците след ремонт и почистване?

Има много неща, които планираме преди и по време на ремонта – какво и как да бъде променено, какви материали да се използват, сами ли да го свършим или с помощта на майстори, колко ще ни струва, коя е най-евтината опция и така нататък. Изобщо, основният ремонт изисква да бъде обмислен добре, за да доведе до желания краен резултат. Въпреки всички планове, които правим, все остават неща, за които не сме се погрижили и трябва да търсим алтернативни варианти.

Практиката сочи, че в голям процент от домашните ремонти и основни почиствания хората оставят на заден план, а понякога дори напълно игнорират проблема с останалите строителни отпадъци. Законът и обществено-етичните норми повеляват те да бъдат събирани в специални контейнери и след това извозени до съответните пунктове. Честа гледка в жилищните квартали, обаче, са струпаните чували и боклуци около обикновените контейнери или още по-лошо – директно върху зелените площи. Освен нелицеприятно и неекологично, това е и напълно незаконно и би могло да доведе до сериозни глоби.

Не се заблуждавайте, че подреждайки отпадъчния боклук прилежно около стандартните контейнери, сте си свършили работата. Единственото правилно решение е да използвате специален контейнер за строителни отпадъци, разположен близо до ремонтирания или почиствания обект. Вероятно повечето хора си мислят, че е трудно и скъпо да се сдобием с такъв контейнер, но случаят далеч не е такъв. Всъщност във всеки град има множество фирми, които предлагат контейнери под наем, а цената им за няколко дни, дори няколко седмици не е никак висока.

Контейнери за строителни отпадъциЕдинственото, което трябва да направим, е да се обадим на такава фирма и да заявим контейнер за определен период на съответния адрес. След това ще получим доставка на възможно най-близкото и удобно място до обекта, където няма да пречим на околните. Фирмите, освен че доставят контейнера до посочена от нас локация, включват в цената и извозване на отпадъците до специалните сметища. В тарифата даже често се включва и такса смет, така че няма нужда да мислим и за това.

В такъв контейнер можем да изхвърлим всички видове отпадъци, които не са предназначени за обикновените кофи за боклук. В това число освен строителни отпадъци, влизат и различни боклуци от битов тип, както и специфични едрогабаритни отпадъци. Обикновено се предлагат контейнери в размери от 4 или 7 кубика, като е възможно да се намерят и по-големи. Добре е да преценим какъв точно ще ни трябва, както и колко броя, като фирмата доставчик би могла да ни консултира за тези неща. Освен това, за да сме сигурни, че ще получим контейнер навреме, е хубаво да си направим заявката ден-два по-рано.